Kraamzorg

Wat houdt dat nou in?

Gefeliciteerd, je bent zwanger!
nu de kraamzorg even regelen.

Moeder worden is spannend. Zeker bij een eerste kindje. Waarschijnlijk heb je allerlei vragen over de kraamzorg: hoeveel uren kraamzorg krijg ik, wat kost dat, wat doet de kraamverzorgende allemaal?

Geen zorgen, wij zijn er voor jou! Hieronder geven we je graag antwoord op allerlei vragen over onze kraamzorg.

Wat doet de kraamverzorgende

De kraamverzorgende komt 8 dagen bij je thuis. Ze is er voor het hele gezin, maar vooral voor jou en je kindje. Ze leert jullie alles over de verzorging van je kindje zoals luiers verschonen, veilig slapen en badderen. Ze helpt jou om de borstvoeding op gang te helpen of geeft uitleg over het klaarmaken van flesvoeding.

Daarnaast controleert ze de gezondheid van jou en je baby. Bij jou kijkt ze naar je lichaamstemperatuur, bloedverlies en wondgenezing om te zien of je goed herstelt van de bevalling. Bij je baby kijkt ze of hij of zij goed drinkt, poept en plast, goed groeit en op temperatuur blijft. Dit wordt allemaal bijgehouden in een groeiboekje, zodat je het later nog eens kunt teruglezen. Als je thuis bevalt, en soms bij een ziekenhuisbevalling, is er ook een kraamverzorgende aanwezig. Wat zij dan doet lees je op onze pagina bevalling.

Takenpakket

 • Dagelijks de gezondheid van jou en je baby controleren en vastleggen in het kraamboekje;
 • Adviezen en voorlichting geven over de zorg voor jezelf en je baby;
 • Helpen bij het verzorgen van de baby (bijvoorbeeld de luier verschonen en baden);
 • Ondersteunen bij de bevalling;
 • Hygiëne waarborgen en hierover adviseren;
 • Ondersteunen bij het eventueel geven van borstvoeding;
 • Observeren, signaleren en rapporteren
 • Zorgen dat jij genoeg rust neemt;
 • Eventuele kraamvisite verwelkomen;
 • Licht huishoudelijke taken oppakken;
 • Zorgen voor een warme, leerzame en fijne kraamtijd!

Uitgestelde kraamzorg of couveuse-nazorg

Als je kindje pas na de kraamperiode uit het ziekenhuis komt heb je soms recht op uitgestelde kraamzorg, of couveuse-nazorg. Dit zit niet in de basisverzekering, je hebt hiervoor dus een aanvullende verzekering nodig.

Uitgestelde kraamzorg is anders dan reguliere kraamzorg. De kraamverzorgende komt een paar uur langs (meestal 3 keer 3 uur) om tips en handvatten te geven bij de zorg voor je kindje en om vragen te beantwoorden. De zorg thuis is immers heel anders dan in het ziekenhuis, waar je er nooit alleen voor stond. Met uitgestelde kraamzorg helpen we jou om vol vertrouwen het ritme thuis op te pakken.

Papa in de kraamweek

Als vader komt er veel op je af in de kraamweek. Je bent papa geworden, er is een nieuwe baby en je partner is herstellende van de bevalling. De kraamverzorgende is er ook voor jou. Bespreek gerust wat voor jou belangrijk is gedurende de kraamweek. Misschien wil je gaan sporten, een ochtend uitslapen of heb je andere wensen. Geef dit aan, zodat de kraamweek ook voor jou een fijne week zal zijn.

Wanneer vraag je kraamzorg aan?

Het is het beste om dit op tijd te regelen, het liefst rond de 14e week van je zwangerschap. Zo heb jij de tijd om een kraambureau te kiezen dat bij je past en hebben wij voldoende tijd om jouw kraamzorg in te plannen en af te stemmen met je verloskundige, huisarts of eventuele gynaecoloog.

Na de kraamperiode

Als je na de kraamtijd het gevoel hebt dat je goed voorbereid bent, dan hebben wij ons werk goed gedaan. In het begin is het natuurlijk wennen, maar het gaat helemaal goed komen. Mocht je toch nog vragen hebben, dan zijn wij een telefoontje verwijderd en helpen wij graag.
Ook na de kraamtijd is het voor ons belangrijk om de zorg te evalueren, je ontvangt daarom van ons per mail de uitnodiging om je mening te geven. Wij waarderen het ontzettend als je hieraan meewerkt zodat wij de zorg kunnen blijven verbeteren.

Ook interessant

Kraamuren foto

Kraamuren

Op hoeveel zorg uren heb je recht? Dit is afhankelijk van verschillende factoren.

Lees meer
spaarvarken

Financiën

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. maar er is ook een eigen bijdrage.

Lees meer
Tip foto zwangere vrouw

Tips & Adviezen

Als je een kindje krijgt komt er veel informatie op je af. Je hebt vast allerlei vragen en er zijn veel keuzes om te maken.

Lees meer