Vader-en-moeder-blij-in-verwachting

Gefeliciteerd, je bent zwanger!
nu de kraamzorg even regelen.

Moeder worden is spannend. Zeker bij een eerste kindje. Waarschijnlijk heb je allerlei vragen over de kraamzorg: hoeveel uren kraamzorg krijg ik, wat kost dat, wat doet de kraamverzorgende allemaal?

Geen zorgen, wij zijn er voor jou! Hieronder geven we je graag antwoord op allerlei vragen over onze kraamzorg.

Wat doet de kraamverzorgende

De kraamverzorgende komt 8 dagen bij je thuis. Ze is er voor het hele gezin, maar vooral voor jou en je kindje. Ze leert jullie alles over de verzorging van je kindje zoals luiers verschonen, veilig slapen en badderen. Ze helpt jou om de borstvoeding op gang te helpen of geeft uitleg over het klaarmaken van flesvoeding.

Daarnaast controleert ze de gezondheid van jou en je baby. Bij jou kijkt ze naar je lichaamstemperatuur, bloedverlies en wondgenezing om te zien of je goed herstelt van de bevalling. Bij je baby kijkt ze of hij of zij goed drinkt, poept en plast, goed groeit en op temperatuur blijft. Dit wordt allemaal bijgehouden in het dossier, zodat je het later nog eens kunt teruglezen. Als je thuis bevalt, en soms bij een ziekenhuisbevalling, is er ook een kraamverzorgende aanwezig. Wat zij dan doet lees je op onze pagina bevalling.

Taken van een kraamverzorgende

De zorg voor moeder en kind heeft absolute prioriteit en is de kerntaak van de kraamverzorgende. Hieronder zie je een overzicht van de taken bij moeder en kind:

  1. Bij een thuisbevalling assisteert de kraamverzorgende de verloskundige.
  2. Zorgen dat jij genoeg rust neemt;
  3. Helpt en ondersteunt de kraamvrouw bij het geven van de borstvoeding en/of het klaarmaken en geven van de flesvoeding.
  4. Observeren, signaleren en rapporteren aan de verloskundige en/of behandelende arts en vult dagelijks het zorgdossier in.
  5. Adviezen en voorlichting over de zorg voor je kindje. Hiermee kun je na de kraamperiode zelfstandig voor je kindje zorgen.
  6. Geeft papa en mama voorlichting, advies en tips.
  7. Doet licht huishoudelijk werk in het teken van de gezondheidsbevordering van de kraamvrouw en baby ter preventie van infecties. Een voorbeeld hiervan is dat dagelijks het sanitair wordt gereinigd. Andere huishoudelijke taken zijn mede afhankelijk van het aantal beschikbare uren.
  8. De kraamverzorgende evalueert iedere dag met jou. Wanneer iets niet naar wens is kunt je dit dan bij haar aangeven. De zorg kan zo nodig worden bijgesteld. (Wanneer het niet klikt met de kraamverzorgende of je vindt het moeilijk zaken met haar te bespreken kun je telefonisch contact opnemen met ons.)
  9. Zorgen voor een warme, leerzame en fijne kraamtijd!

Papa in de kraamweek

Als vader komt er veel op je af in de kraamweek. Je bent papa geworden, er is een nieuwe baby en je partner is herstellende van de bevalling. De kraamverzorgende is er ook voor jou. Bespreek gerust wat voor jou belangrijk is gedurende de kraamweek. Misschien wil je gaan sporten, een ochtend uitslapen of heb je andere wensen. Geef dit aan, zodat de kraamweek ook voor jou een fijne week zal zijn.

De kraamuren

Op hoeveel uur kraamzorg heb ik recht?

Hoeveel uur kraamzorg je krijgt wordt vastgelegd met het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) hierin staan allerlei zaken die van invloed zijn op het aantal uren zorg. Ook is het afhankelijk van het moment dat je bij ons ingeschreven staat. Ben je voor de 5de maand bij ons ingeschreven? dan krijg je de standaard 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. Als je kunstvoeding geeft en geen borstvoeding, dan krijg je 45 uur.
Ben je na de 5de maand bij ons ingeschreven, dan, garanderen wij in ieder geval het wettelijk minimum van 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Afhankelijk van verschillende factoren kan je meer uren krijgen. Er is een maximum van 80 uur verdeeld over 10 dagen. We bespreken dit ook tijdens de intake.

Op drie momenten kijken we, in overleg met je verloskundige, of het aantal vastgestelde uren kraamzorg past bij je zorgbehoefte:

  • tijdens de intake;
  • Na de bevalling;
  • tijdens de kraamperiode.

Als het nodig is passen we op basis van het het LIP de indicatie aan zodat je bijvoorbeeld meer uren kraamzorg krijgt.

Meer of minder uren

Misschien blijkt bij je bevalling of in de kraamweek dat jullie meer of minder kraamuren nodig hebben dan we oorspronkelijk hadden ingeschat. We bekijken jullie situatie op het moment dat de zorg in gaat. Dan stellen we de uren in overleg met je verloskundige vast (herindicatie). Het daadwerkelijk aantal kraamuren kan mede afhankelijk zijn van je medische situatie, je gezinssamenstelling en de periode waarin je bevalt. Wanneer je een tweeling krijgt, mogen we je in ieder geval twee uur per dag extra zorg geven. Ook heb je recht op zorg tot en met de tiende dag!

Na de kraamperiode

Als je na de kraamtijd het gevoel hebt dat je goed voorbereid bent, dan hebben wij ons werk goed gedaan. In het begin is het natuurlijk wennen, maar het gaat helemaal goed komen. Mocht je toch nog vragen hebben, dan zijn wij een telefoontje verwijderd en helpen wij graag.
Ook na de kraamtijd is het voor ons belangrijk om de zorg te evalueren, je ontvangt daarom van ons per mail de uitnodiging om je mening te geven. Wij waarderen het ontzettend als je hieraan meewerkt zodat wij de zorg kunnen blijven verbeteren.

De intake

Wat kan je verwachten?

In het intakegesprek bespreken we jouw wensen tijdens de bevalling en de kraamperiode.
Waar wil je bevallen? Heb je bepaalde wensen van de kraamverzorgende? Moeten we ergens rekening mee houden?

Ook bekijken we op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt en of alles in huis voldoet aan de Arbo-regelgeving zodat onze kraamverzorgenden veilig en prettig kunnen werken. Zo moet je bed bijvoorbeeld minimaal 80 centimeter hoog zijn (met behulp van klossen of bedverhogers). Wil je al weten of je voldoet aan alle Arbo eisen? Download dan de ArboCheck.

Wij werken volledig digitaal, hierdoor zijn jouw gegevens veiliger en altijd inzichtelijk. De kraamverzorgende noteert alle controles en tips in je digitale kraamdossier die 24/7 via jouw portaal te raadplegen is.

Wanneer is de intake?

Rond de 30ste week van je zwangerschap nemen we contact met je op. We plannen de intake rond je 32ste week. De intake is in principe bij jou thuis, in overleg kan het na je eerste kindje ook telefonisch.

Voor de voorbereiding van de intake raden we je aan om van tevoren te noteren wat je aan de intaker wilt vragen. Er is tijdens de intake uiteraard voldoende ruimte voor het stellen van je/jullie vragen.

Gespreksonderwerpen

Het intake gesprek duurt doorgaans 3 kwartier, dit is afhankelijk van de hoeveelheid vragen en hoe gezellig het wordt. Tijdens het gesprek komen in ieder geval onderstaande onderwerpen aanbod.

  • Je verwachtingen en wensen
  • De kraamuren, volgens het Landelijk Indicatie Protocol (LIP)
  • Voedingskeuze, borst of fles
  • Indien van toepassing, verloop vorige zwangerschap
  • De verzekering en kosten
  • Lactatiekundige
  • Parkeerkosten
  • Rol en taken van de kraamverzorgster
  • Arbo richtlijnen, een veilige werkomgeving voor de kraamverzorgende. Bekijk de Arbo-check om te zien waar je aan moet voldoen.
  • Wat moet je in je ziekenhuistas/vluchttas hebben voor een ziekenhuisbevalling
  • De baby uitzetlijst
  • De rommelmelding, wanneer bel je de kraamverzorgende?
  • Partusassistentie
  • Het kraampakket
  • Samenwerking met verloskundige en JGZ, wie heeft welke rol?
  • De rol en wensen van de (eventuele) partner
  • Klachtenprocedure

Na de intake

Na de intake krijg je direct van ons per mail de intake samenvatting toegestuurd. In dit document vind je de gemaakte afspraken en de geïndiceerde uren.

Intake bij ouders thuis

Kosten kraamzorg

Vergoeding basisverzekering

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Er wordt geteld vanaf de dag van de bevalling. Bekijk hier wat jouw verzekeraar vergoedt.

Hoeveel moet ik zelf bijdragen

Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 4,70 per uur (2022). Als je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische noodzaak), betaal je een eigen bijdrage van € 450,28. Het eigen risico is niet van toepassing voor kraamzorg. Als je in het ziekenhuis bevalt (met medische noodzaak) geldt er geen eigen bijdrage voor kraamzorg en worden de kosten in zijn geheel vergoed. Als je daarna naar huis mag geldt er wel weer een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg, als je daar recht op hebt.

Eigen bijdrage poliklinische bevalling

Als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, betaal je een wettelijke eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling. De eigen bijdrage voor de ziekenhuisbevalling vervalt als er sprake is van een medische indicatie. Je kunt ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten met een vergoeding voor deze eigen bijdrage. Het is mogelijk om je middels een aanvullende polis te verzekeren voor de wettelijke eigen bijdragen die gelden voor kraamzorg thuis of in het ziekenhuis (bij bevalling zonder medische noodzaak).

Veel gestelde vragen

Wanneer vraag je kraamzorg aan?

Het is het beste om dit op tijd te regelen, het liefst rond de 14e week van je zwangerschap. Zo heb jij de tijd om een kraambureau te kiezen dat bij je past en hebben wij voldoende tijd om jouw kraamzorg in te plannen en af te stemmen met je verloskundige, huisarts of eventuele gynaecoloog.

Verblijf in het ziekenhuis en de kraamuren

Als je in het ziekenhuis bevalt kan het zijn dat je na de bevalling langer moet blijven door complicaties bij jou of je kindje(s). Voor iedere nacht in het ziekenhuis moet blijven gaat er 6 uur (5,5 bij kunstvoeding) van je kraamzorguren af.

Uitgestelde kraamzorg of couveuse-nazorg

Als je kindje pas na de kraamperiode uit het ziekenhuis komt heb je soms recht op uitgestelde kraamzorg ook wel couveuse-nazorg genoemd. Dit zit niet in de basisverzekering, je hebt hiervoor dus een aanvullende verzekering nodig.

Uitgestelde kraamzorg is anders dan reguliere kraamzorg. De kraamverzorgende komt een paar uur langs (meestal 3 keer 3 uur) om tips en handvatten te geven bij de zorg voor je kindje en om vragen te beantwoorden. De zorg thuis is immers heel anders dan in het ziekenhuis, waar je er nooit alleen voor stond. Met uitgestelde kraamzorg helpen we jou om vol vertrouwen het ritme thuis op te pakken.