Kraamuren

Hoe bepalen we de uren?

Op hoeveel uur kraamzorg heb ik recht?

Hoeveel uur kraamzorg je krijgt wordt vastgelegd met het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) hierin staan allerlei zaken die van invloed zijn op het aantal uren zorg. Ook is het afhankelijk van het moment dat je bij ons ingeschreven staat. Ben je voor de 5de maand bij ons ingeschreven? dan krijg je de standaard 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. Als je kunstvoeding geeft en geen borstvoeding, dan krijg je 45 uur.
Ben je na de 5de maand bij ons ingeschreven, dan, garanderen wij in ieder geval het wettelijk minimum van 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Afhankelijk van verschillende factoren kan je meer uren krijgen. Er is een maximum van 80 uur verdeeld over 10 dagen. We bespreken dit ook tijdens de intake.

Op drie momenten kijken we, in overleg met je verloskundige, of het aantal vastgestelde uren kraamzorg past bij je zorgbehoefte:

  • tijdens de intake;
  • Na de bevalling;
  • tijdens de kraamperiode.

Als het nodig is passen we op basis van het het LIP de indicatie aan zodat je bijvoorbeeld meer uren kraamzorg krijgt.

Meer of minder uren

Misschien blijkt bij je bevalling of in de kraamweek dat jouw gezin meer of minder kraamuren nodig heeft dan we oorspronkelijk hadden ingeschat. We bekijken jullie situatie op het moment dat de zorg in gaat. Dan stellen we de uren in overleg met je verloskundige vast (herindicatie). Het daadwerkelijk aantal kraamuren kan mede afhankelijk zijn van je woonplaats, de periode waarin je bevalt en de datum van inschrijving. Wanneer je een tweeling krijgt, mogen we je in ieder geval twee uur per dag extra zorg geven. Ook heb je recht op zorg tot en met de tiende dag!

Verblijf in het ziekenhuis

Als je in het ziekenhuis bevalt kan het zijn dat je na de bevalling langer moet blijven door complicaties bij jou of je kindje(s). Voor iedere nacht in het ziekenhuis moet blijven gaat er 6 uur (5,5 bij kunstvoeding) van je kraamzorguren af.

Ook interessant

spaarvarken

Financiën

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. maar er is ook een eigen bijdrage.

Lees meer

Kraamzorg

Wat doet de kraamverzorgende eigenlijk? Hoe ziet de kraamperiode eruit? We vertellen je graag meer over hoe we jou ondersteunen in de kraamweek.

Lees meer

Borstvoeding

Alles wat je wilt en moet weten over borstvoeding vind je hier. Waarom is het goed en hoe kunnen wij je helpen?

Lees meer