Financiën

Zijn er nog kosten?

Vergoeding basisverzekering

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Er wordt geteld vanaf de dag van de bevalling. Bekijk hier wat jouw verzekeraar vergoedt.

Hoeveel moet ik zelf bijdragen

Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 4,70 per uur (2022). Als je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische noodzaak), betaal je een eigen bijdrage van € 450,28. Het eigen risico is niet van toepassing voor kraamzorg. Als je in het ziekenhuis bevalt (met medische noodzaak) geldt er geen eigen bijdrage voor kraamzorg en worden de kosten in zijn geheel vergoed. Als je daarna naar huis mag geldt er wel weer een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg, als je daar recht op hebt.

Eigen bijdrage poliklinische bevalling

Als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, betaal je een wettelijke eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling. De eigen bijdrage voor de ziekenhuisbevalling vervalt als er sprake is van een medische indicatie. Je kunt ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten met een vergoeding voor deze eigen bijdrage. Het is mogelijk om je middels een aanvullende polis te verzekeren voor de wettelijke eigen bijdragen die gelden voor kraamzorg thuis of in het ziekenhuis (bij bevalling zonder medische noodzaak).

Ook interessant

Tip foto zwangere vrouw

Tips & Adviezen

Als je een kindje krijgt komt er veel informatie op je af. Je hebt vast allerlei vragen en er zijn veel keuzes om te maken.

Lees meer

Hulpmiddelen

Voorbereiding op de kraamperiode is belangrijk, we leggen je hier uit waar je gratis hulpmiddelen kan bestellen.

Lees meer
Blij koppel

Intake

Voor de kraamperiode bespreken we je verwachtingen en wensen. We leggen je hier uit hoe dat gaat.

Lees meer