Een nieuw hoofdstuk
Na ongeveer 40 weken zwangerschap is het zo ver: je gaat bevallen. Veel vrouwen vinden dit spannend. Je weet niet precies wat je kunt verwachten en je kunt veel pijn hebben. Maar het is ook het moment dat je eindelijk je kindje zult ontmoeten.
Misschien heb je je al helemaal voorbereid op jouw bevalling. Zo niet, dan zetten wij graag nog wat tips voor je op een rijtje.
Op het moment dat je denkt dat de bevalling begonnen is vinden we het prettig als je ons belt voor een “rommelmelding”. Wij noteren dan alvast je gegevens en kunnen deze al doorgeven aan de kraamverzorgende. Als de bevalling doorzet en de verloskundige belt dat de kraamverzorgende mag komen, is zij al op de hoogte en kan direct naar jullie toekomen.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor de bevalling. Het kan zijn dat je liever in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, andere vinden het dan weer fijn om thuis in een vertrouwde omgeving te bevallen. Hieronder vertellen we je meer over de mogelijkheden.
Je kunt ook kiezen voor een thuisbevalling in je eigen vertrouwde omgeving. De verloskundige vraagt dan ondersteuning van de kraamzorg tijdens de bevalling. Er komt een kraamverzorgende naar je toe die is opgeleid om te assisteren bij bevallingen. Ze helpt de verloskundige en verzorgt je baby als hij of zij geboren is.
Als je ‘s nachts bevalt vertrekt de kraamverzorgende naar huis nadat ze je heeft geholpen met de eerste voeding en heeft uitgelegd waar je die nacht op moet letten. De volgende ochtend komt de kraamverzorgende weer terug. Beval je overdag dan blijft de kraamverzorgende meteen bij je.
Je kunt ook kiezen voor een bevalling in een kraamhotel. Kraamhotels liggen in of vlakbij een ziekenhuis waardoor medische hulp vlakbij is, maar je hebt wel een comfortabele privékamer en badkamer. Bovendien mag je er de gehele kraamperiode verblijven. Het is dus de middenweg tussen een ziekenhuis- en een thuisbevalling. In het kraamhotel is 24/7 kraamhulp aanwezig. Als je tijdens je kraamperiode naar huis gaat komt er een kraamverzorgende van ons bij je thuis om de kraamzorg op te pakken.
Je kunt kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis als je dat prettig vindt, bijvoorbeeld omdat je het fijn vindt dat de artsen vlakbij zijn. Als je poliklinisch (zonder medische noodzaak) in het ziekenhuis bevalt is dit onder leiding van je eigen verloskundige. Zij wordt bijgestaan door de verpleging in het ziekenhuis. Meestal is de kraamverzorgende hier niet bij aanwezig.
Jij of je verloskundige neemt contact met ons op als je kindje is geboren. Wij zorgen dan dat er een kraamverzorgende naar je huis komt. Als je ‘s nachts bevalt komt ze de volgende ochtend.